Kapten Mat

Kapten Mat

Kapten Mat är Sveriges ledande matinspiratör och influenser inom området outdoor cooking på stekhäll. Med sin bas på sociala medier i allmänhet och på Youtube i synnerhet har Kapten Mat snabbt vuxit till en stark profil med tusentals visningar per dygn av sina populära matlagningsvideos varje vecka.
Följ min Logg Blogg!

Bli medlem gratis för att få mail notiser när jag uppdaterar här!

Påskmat med kapten mat

Please enter a valid URL
Gubbröra och smörbakad laxsida med Edward Blom Äntligen påsk och kanske den högtiden som jag uppskattar mest av alla. Våren och sommaren ligger framför oss med sol, värme, mat och dryck. Det är även helgen som symboliserar startskottet för många stekhällslovers då hällarna skall dammas av och plockas fram från vinterförvaringen.
Till veckans välmatade påskavsnitt på Skeppsholmen har jag återigen bjudit in gastronomen Edward Blom som mycket generöst delar med sig av sina aldrig sinande kunskaper inom mat historia och gamla traditioner.

Vad serverar man då när tjocka släkten kommer på besök under påskhelgen?

Jag skulle varmt rekommendera att smörbaka en hel laxsida. Fjutta nu inte med att hyvla på några små skivor smör utan koka upp ett halvt kilo som du sedan häller över laxen. Slunga sedan runt smöret över fisken med dina långa stekspadar till önskad innetemperatur runt 50 grader. En klockren tillagningsmetod som lyfter fram varje liten laxmolekyl till perfektion för alla sinnen.

Servera med picklad fänkålssallad, kall lax-flax-sås med pressad stekt citron samt årets första smörslungade färskpotatis.

MÅLTID Huvudrätt, Fisk
KÖK Swedish, svenskt
PORTIONER 4 pers
KÖKREDSKAP
  • Stekhäll https://kaptenmat.se/webbshop/kaptenens-stekhall-komplett-set/
  • Spackelspadar
  • långa stekspadar https://kaptenmat.se/webbshop/stekspade/
  • Knivar
  • zestjärn https://kaptenmat.se/webbshop/zestjarn/
  • Bunke
  • kastruller
  • öl och snapsglas
INGREDIENSER
Gubbröra
  • 1 burk Grebbestads ansjovis (125 gram)
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 liten rödlök
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • ½ dl crème fraiche
  • en skvätt ansjovisspad
  • salt & peppar
Smörbakad laxsida
  • 1 hel laxsida
  • 1 dl rapsolja
  • 500 gram smör
  • salt & peppar
Fänkålssallad
  • 2 fänkålsstånd
  • 1 rödlök
  • 1 gurka
  • msk vitvinsvinäger
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk rapsolja
  • 1 knippe koriander
  • salt & peppar
Lax-flaxsås
  • 3 dl gräddfil
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 knippe koriander
  • 2 msk pressad stekt citron
  • zest från en citron
  • salt & peppar
Ljummen färskpotatissallad
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 näve sockerärtor
  • 1 näve sojabönor
  • salt & peppar
VIDEO
Dela Logg Bloggen

Logga in för att kommentera

Fler Logg Bloggar
KLICKA PÅ IKONEN
SCROLLA NER OCH VÄLJ
Lägg till på hemskärmen
Klicka på menyn uppe till höger
OCH VÄLJ
Lägg till på startskärmen
Spara Mitt Sjöliv som en app på hemskärmen! Vad har du?

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?