Att baka tortillabröd på stekhäll är både lätt och osannolikt gott trots att jag inte på något sätt är en bagare. I veckans video toppar jag tortillabröden med helstekt lammytterfilé, tomatsalsa och en citronyoghurt. Det här en maträtt som du verkligen kan imponera på dina gäster med och som de kommer att minnas för evigt. Servera bolagets bästa shirazvin under hundralappen och middagen blir komplett. Det australiensiska shirazvinet hittar du här: Systembolaget
Då börjar vi.
KÖKREDSKAP
-
Stekhäll eller stekpanna
-
Spackelspadar
-
Stekspade
-
Skärbräda
-
Kniv
-
Bunke
-
Kavel
-
Måttsats
INGREDIENSER
- 1 Lammytterfilé
- Vitlök
- Rosmarin
- Rapsolja
- Smör
- Salt
- Svartpeppar
Tortillabröd
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2½ dl vatten
- ½ dl olivolja
Tomatsalsa
- 200 gram körsbärstomater
- 2 salladslökar
- 1 msk Sriracha
- 2 krm rökt paprikapulver https://kaptenmat.se/webbshop/spanskt-paprikapulver-i-klassiska-platburkar-fri-frakt/
- 1 msk flytande honung
- ½ pressad citron
- salt & svartpeppar
Citronyoghurt
- 2 dl turkisk yoghurt el. lätt Crème fraiche
- ½ pressad citron
- salt & svartpeppar
INSTRUKTIONER
Tortillabröd
-
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm vatten till ca. 60 grader och tillsätt i bunken tillsammans med oljan. Knåda ihop till en slät deg.
-
Dela upp degen i 10-12 bitar och rulla till bollar. Kavla ut dem tunt till runda bröd.
-
Stek bröden i en medelvarm stekhäll eller stekpanna tills de är genomgräddade. Ca. 1 minut på varje sida om de är riktigt tunna annars något längre. Vänd dem under gräddningen några gånger.
-
Lägg de färdiga bröden under en fuktig handduk tills det är dags att toppa dem.