I det senaste avsnittet bjuder Kapten Mat på somrig stekhällsmat när Goilarn (en skön figur med rötter i både Norge och Sverige) gör honom sällskap inför en avfärd mot Sweden Rock. På menyn? En klassisk och galet god Pita Gyros – perfekt för strandhäng, båtliv eller festivalcamping.
🧄 Recept: Pita Gyros på stekhäll
Ingredienser (4 portioner)
Kött & marinad:
- 600 g fläskkarré eller lamm, tunt skivat
- 2 msk olivolja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk spiskummin
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Salt & peppar
Tillbehör:
- 4 pita-bröd
- Strimlad isbergssallad
- Skivad rödlök
- Skivade tomater
- Skivad gurka
Tzatziki:
- 2 dl grekisk yoghurt
- ½ riven gurka (avrunnen)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1–2 vitlöksklyftor, pressade
- Salt & peppar
🔥 Tillagning
- Marinera köttet i minst 30 minuter.
- Hetta upp stekhällen och stek köttet tills det får fin yta.
- Värm pita-bröden lätt på kanten av hällen.
- Rör ihop tzatziki i en separat skål.
- Montera bröden med kött, grönsaker och en rejäl klick tzatziki. Klart!
📺 Om du gillar:
- Uteliv, matlagning på stekhäll och sköna gästspel
- Rejäl svensk sommarfeeling
- Äkta hantverk med glimt i ögat
Då är detta avsnitt ett måste. Kolla in hela klippet här: