Pitepalt på stekhäll
Till veckans avsnitt bjöd jag in “Vilda Kocken” från de djupaste skogarna i Norrland för att lotsa mig igenom nationalrätten Pitepalt. En maträtt som jag tidigare bara hört talas om men först nu bygger in i min kunskapsbank. Visst har vi under århundraden blandat potatis med mjöl till både kroppkakor och gnocchi men i Norrland så snackar vi palt. Och vilken palt det blev. Nu lagade vi kanske inte direkt från gammelmormors recept för här pratar vi med inslag av både Jack Daniels och HB….
FÖRBEREDELSER15 minuter
TILLAGNINGSTID1 t
MÅLTIDHuvudrätt
KÖKSwedish
PORTIONER4 pers
KÖKREDSKAP
-
Stekhäll eller stekpanna
-
Kastrull
-
Bunke
-
Spackelspadar
-
Stekspade
-
Kniv
-
Vin- eller ölglas 🍷🍺
INGREDIENSER
- 1 kg mandelpotatis
- 500 gram rimmat sidfläsk
- 1 dl kornmjöl
- ca. 2 dl vetemjöl
- 2 krm kryddpeppar
- 2 krm nejlika
- 1½ tsk salt
- 100 gram smör
- 100 gram lingon
- 6 cl Jack Daniels att steka in i fläsket
- 8 cl HB att flambera med
VIDEO